Om ni någon gång åker till Kambodja kan jag varmt rekommendera att ni tar ett par dagar och besöker OBT i Chiro village norr om Phnom Penh. OBT är en välgörenhetsorganisation som arbetar för att minska fattigdomen i landet. Genom att ge barnen i Chiro Village en bra utbildning av hög kvalitet kan barnen bryta sig loss från den fattigdom som de fötts in i.

På OBT arbetar volontärer tillsammans med lokala lärare. 350 elever mellan 5 och 16 års ålder kommer till Chiro Village varje dag och får undervisning i engelska, khmer, musik och dans mm. Här kan man som turist bo hos en familj eller i en bungalow. Vi bor hos en familj.

Tillsammans med familjen bor också två volontärer.

( Vårt sovrum)

Här vaknar man tidigt och lägger sig tidigt. Kl 04-05 kliver alla upp och gör sig iordning för att gå till skolan och öppna butiken som familjen äger en trappa ner.

Tempot här är väldigt lugnt. Det finns egentligen inte så mycket att göra.

Första dagen promenerade vi till en pagoda. Där träffade vi en buddistmunk som visade sig vara väldigt pratglad. Han hette Thi och för många år sedan arbetade han på ett kasino i Thailand. Nu är han 3:e munken i ordningen i ett litet munkkloster i Kambodja. Han bjöd in oss att sitta med när han åt lunch. Som munk är lunchen sista måltiden för dagen. Lunchen består av gåvor från lokalbefolkningen som samlas in varje morgon. När han är mätt delas resterna ut till de fattiga som kommer till klostret (eller pagodan) varje dag för att äta.

Det var ett mycket trevligt möte och vi fick lära oss lite om hur man bugar, hur man ska sitta ( absolut inte ha benen i kors) ordningen bland munkar i ett kloster osv.


På eftermiddagen samma dag besökte jag skolan i Chiro Village och fick vara med på en engelska lektion.

( Skolan i bakgrunden)

Det här klassrummet heter Monkey Class och här satt jag med på en engelska lektion.

Klassen bestod av ca 30 elever, ca 10 år gamla och en lokal lärare. Dagens lektion var bokstaven A. Läraren skrev på tavlan:

Letter A

A is for Apple

A is for Ant

A is for Aligator

Sen fick barnen i kör upprepa meningarna. Hela klassen tillsammans, varje bänkrad och tillslut varje enskild elev. Det var sedan dags för stavning. Eleverna tog fram varsin bok ur sina väskor och fick skriva av det läraren hade skrivit på tavlan. När alla var färdiga med detta var det dags att tillsammans i kör stava de 3 orden.

"Ant i can spell, a-n-t" osv.

Först hela klassen tillsammans, sedan varje bänkrad och tillsist enskild elev. Under tiden suddade också läraren ut vissa bokstäver i orden på tavlan. Det gjorde det lite svårare för vissa elever. Det var i stort sett hela lektionen för efter dessa moment var engelska lektionen slut. Ganska annorlunda i jämförelse med hur de flesta lektioner går till i Sverige.

Alla elever stod upp när läraren kom in i klassrummet och alla hälsade unisont " god day teacher" med händerna formade som en hälsning, dvs med handflatorna mot varandra. Eleverna stog upp i bänkarna när de svarade på frågor och när lektionen var slut så sa alla unisont "god bye teacher, see you tomorrow".

Det hände också att vissa elever kunde få en hård klapp i ryggen, en knäpp på örat och att både lärare och elever skrattade högt åt vissa elevers uttal. Ändå var stämningen i klassrummet god och jag upplevde inte det som skedde som kränkningar. Men det går ju såklart alltid att diskutera. Ett sådant förhållningssätt hade ju tillexempel inte accepterats i svenska skolor.

Skolbyggnaden består av ett kontor och ett bibliotek (ovanvåning) och två klassrum (nedanvåning)

Fotbollsplan och restaurang.

Omgivningar