Kl 9 blir jag avsläppt utanför Aurora International preschool of arts. Här ska jag träffa Vicki. En lärare från England som har arbetat och levt i Saigon i 14 år. Förskolan ligger i ett distrikt där många av invånarna har invandrat till Saigon. Mestadels Européer och australiensare. Barnen som går på förskolan kommer från olika delar av världen men en majoritet är från Vietnam.


När jag kliver in genom porten kommer jag direkt in på gården. Det som slår mig är hur liten gården är. Ungefär samma storlek som lilla gården hos oss på Stockrosen. Det är en vacker gård full med gröna växter, odlingar och blommor. På min vänstra sida ligger en ateljé och i samma byggnad ligger administrationen/ receptionen. Där träffar jag Vicki.

Vicki är förskollärare på Aurora och hon visar mig runt. Vi börjar ute på gården, i ateljén.

Vicki berättar att deras vision är att barnen ska ha möjlighet till samma lärande ute som inne. Det vill säga att de material och hörnor som finns inomhus även ska finnas utomhus. (Det känner vi igen) Ateljén spelar en viktig roll ute på gården eftersom det är här som arbetet med projekt ofta sker.

Förskolan består av 4 åldersgrupper eller klasser. Rainbow: 18 mån till 2 år. Clover: 2-3 år. Bamboo: 3-4 år. Discovery: 4-6 år. Varje klass har tillgång till gården en dag i veckan. Då är de ute hela dagen och arbetar med sina projekt på gården. Det påminner mycket om våra utedagar, eller hur?

Barnen åker också på utflykt ibland. De har bland annat varit på pizza4piece (En känd japansk pizzarestaurang) och fått se på hur man tillagar pizza.

Vicki berättar vidare att man på förskolan vill ta vara på de olika sinnena och man arbetar mycket med det estetiska. Mycket trä och naturmaterial. Gröna växter och blommor. På gården finns det inslag av ljud och musik lite överallt. Som på bilden ovan. Vindspel och olika metallföremål hänger bland grönskan och inbjuder barnen till att göra ljud. Vidare finns det en högtalare uppsatt ovanför ateljén. När jag kom in på gården på morgonen möttes jag av lugn pianomusik. Det spelas musik på gården under hela dagen.

Vattenlek är populärt och instoppat mellan blommor och plantor står ett gammalt badkar fullt med vatten. Vicki berättar att de hade fiskar där i förut men att de har försvunnit. Nu använder barnen badkaret till olika vattenlekar istället. Nya fiskar har köpts in och har istället fått ett riktigt akvarie. Det står ute på gården.

Det är inte bara fiskar som bor på Aurora utan även två sköldpaddor. Vicki berättar att den ena sköldpaddan brukar rymma och att det blir en rolig lek för barnen att leta och försöka hitta sköldpaddan på morgonen.

Bredvid akvariet har varje klass en egen odlingslott. Där har barnen planterat plantor och blommor.

Förskolan har också en egen pool. Varje klass har tillgång till poolen en dag i veckan. Den används till både badlekar och simträning. Tillexempel får förskolan, en vecka per termin, besök av en lärare från simskolan som lär barnen att simma.


Som jag nämnde tidigare så upplevde jag att gården var väldigt liten. Vicki tar med mig till baksidan av huset. Förskolan har sin verksamhet i en gammal villa och trädgården är inte så stor. Då gäller det att utnyttja alla "rum". Vi går till baksidan av huset genom en liten gång och kommer fram till en liten ateljé. Den är till de allra yngsta barnen på förskolan. Även här försöker man göra det vackert genom att använda bambu, klätterväxter och plantor. Det blir också ett bra skydd mot solen.

När vi går runt på gården ser jag att det används mycket återvinningsmaterial. Jag frågar Vicki om vart de får tag på allt material och hon berättar att de frågar vårdnadshavarna om de kan hjälpa till att ge material till förskolan. (Precis som vi har gjort) Ibland hittar man material ute på gatan som någon har ställt ut och som ska slängas eller så kontaktar man företag. Här i Saigon är man inte lika reglerad som vi är i Malmö när det gäller användning av återvinningsmaterial. Men att använda den här typen av material är viktigt menar Vicki eftersom materialet utmanar barnens fantasi och kreativitet.


Vi fortsätter rundturen inomhus.