Det jag möts av när vi kliver in i byggnaden är det estetiska. Miljön är väldigt vacker uppbyggd med rustikt trä, korgar, mycket ljusinsläpp, högt i tak och överallt finns det speglar, ljus och naturmaterial.

Det finns också tyger i olika färger uppsatta lite varstans.

I varje klassrum finns det en bygg och konstruktionshörna, en läshörna, en hemvrå och en ateljé. Alla klassrum har också en projektor och ett ljusbord, alternativt en overhead.

Vicki berättar att speglarna spelar en viktig roll i miljön. Dels reflekterar de ljus men de gör också så att barnen kan fördjupa sitt undersökande. Genom att sätta en spegel på bordet i ateljén kan barnen se sitt föremål ur olika vinklar och dimensioner. Likaså i bygg och konstruktionhörnan.

Här kan barnen bygga med olika material, mycket natur och återvinningsmaterial, och samtidigt kunna se sitt bygge ur olika dimensioner i spegeln. Vicki berättar att just speglar är populärt hos de yngre barnen som tycket om att titta på sig själva. Därför har de gjort ett "infinityroom". Alltså ett litet fyrkantigt rum med speglar runt omkring så att barnen kan se sig själva ur olika vinklar.

Just nu arbetar förskolan med projektet " identitet". Samtliga klasser arbetar med samma projekt. Vicki berättar att under besöket på pizza4piece (pizzerian jag nämnde i förra inlägget) så samtalade man med barnen om vilka olika kategorier som människor kan identifiera dig med. Kvinnan som bakade pizza är inte bara kvinna utan kan även vara mamma, syster, dotter, fru, pizzabagare osv.


Varje morgon kl 9 har man samling. Innehållet i samlingarna ser olika ut. Det kan ske en planering över dagen, reflektion över gårdagen, upprop, datum och väder. Ofta sjunger man tillsammans med barnen. Jag lägger märke till ett piano som står placerat i piazzan/ torget. Vicki berättar att varje dag kl 14 får förskolan besök av en pianolärare. Hon spelar låtar på beställning av barnen. Det finns önskemål om att hon ska lära barnen att spela piano men man vet inte ännu hur det ska organiseras.

På bilderna nedan kan ni se en översikt över organisationen/dagen.

Under tiden som vi går runt frågar jag Vicki om läroplanen. Här dem skrivit den själva? Aurora arbetar efter Reggio Emilia filosofin. Det är deras pedagogiska inriktning och arbetssätt. De följer ingen statlig läroplan eftersom de är en internationell förskola. Man skulle kunna säga att deras arbetsbeskrivning är deras läroplan. Vidare sker all undervisning på engelska.

Personalen på Aurora kommer från olika länder som tillexempel Italien, UK, Australien, Vietnam. Varje klass har en förskollärare (lead-teacher) som ansvarar för projektarbete, dokumentation och som har den huvudsakliga kontakten med familjerna. Personaltätheten i varje klass ser olika ut beroende på antalet barn men 3 personal i varje klass är grundbemanningen.

Barnen på Aurora har också uniform. Den består av en mörkblå tröja med Auroras emblem på, en mörkblå ryggsäck och en gul hatt. Att ha skoluniform är vanligt i Vietnam. Jag ser barn/elever varje dag ute på gatorna som promenerar i sina uniformer. Ofta i mörkblåa byxor/kjol, en vit skjorta med blå eller röd rosett/slips runt halsen.

I nästa inlägg kommer jag skriva om mitt möte med ateljeristan.