Efter att jag och Vicki var klara med rundturen gick vi in på kontoret. Där träffade jag ateljeristan på Aurora. Nu får ni ursäkta mig men en av mina stora brister är att jag ofta har svårt att komma ihåg namn på personer som jag träffar. Jag känner alltid igen personer till utseendet men att komma ihåg namn är svårt. Så även i detta fall. Därför kallar jag i denna text ateljeristan för A.

Under besöket blir det också en hel del information. Det känner ni säkert igen från när ni själva gjort studiebesök på andra förskolor. Att försöka få ner allt i en text är svårt utan att det blir en hel uppsats och det tror jag inte att ni orkar läsa. Därför blir det mer en sammanfattning av besöket och samtalet med ateljeristan. Ni kan gärna gå in på deras Facebook eller hemsida och läsa mer om ni vill. Ni söker bara på namnet:-)


A är född och uppvuxen i Reggio Emilia i Italien. Hon är, som hon säger själv, ett Reggio barn. Hon kom till Saigon för 3 månader sedan för att arbeta som ateljerista på Aurora.

Vi slår oss ner inne på kontoret och vi börjar prata om Reggio filosofin, Montessori, utmaningar och projekt.

Som de flesta av er redan vet så har jag min bakgrund inom Montessori pedagogiken. Det har format mig och haft stor påverkan på hur jag ser på barns lärande och utveckling. Det mest centrala inom Montessori är idén och synen på barn som kompetenta. Vi tror att barn har en inre drivkraft till att utvecklas och lära och den vuxnas ansvar blir att genom en förberedd miljö och vägledning stödja barnen i deras individuella utveckling. Miljön spelar stor roll inom Montessori pedagogiken och den utmärker sig genom materialet som är väldigt specifikt. En förberedd miljö svarar mot barnens intressen och uppmuntrar till koncentration. Det gör att man som pedagog kan ta ett steg tillbaka och inta en mer observerande roll. Man går tillexempel aldrig in och avbryter eller stör ett barn som är försjunken i en aktivitet. När barn är koncentrerade i en aktivitet säger vi att barnen arbetar och det är viktigt att visa respekt för det eftersom det är i koncentrationen som barn tar till sig nya kunskaper.

Det finns många likheter mellan Reggio Emilia och Montessori. Tillexempel synen på det kompetenta och självständiga barnet och vikten av en väl förberedd miljö. " You know, we say that Reggio is the baby of Montessori" säger A.

Vi pratar om vikten av att ha en förberedd miljö eftersom miljön är den tredje pedagogen. På Aurora arbetar man för att barnen ska få möta en miljö som utmanar. Därför har man byggt upp en miljö med olika hörnor som erbjuder olika typer av lärande. Materialet ska vara öppet och uppmuntra till nyfikenhet. A menar att har man en väl förberedd miljö så underlättar det jättemycket för pedagogerna. Jag håller med. 


Vi pratar vidare om dokumentation. Ett arbetssätt som är under utveckling på Aurora men som är själva grunden i deras arbete. Aurora anammar Reggio Emilia filosofin fullt ut, det innebär som nämnts tidigare att man ser barn som unika, självständiga och kompetenta individer (likt montessori) och att man arbetar utifrån iden att låta barn uttrycka sig genom de 100 språken. Att reflektera över sitt praktiska arbete och de lärprocesser som barnen befinner sig i är grunden i deras arbete. Jag kan se flera likheter i våra sätt att arbeta med dokumentation. De har ingen typ av slinga som vi har men en reflektionsvägg där dokumentationen används för reflektion och där vårdnadshavare kan ta del av projektarbetet. Vidare har Aurora något som liknar vår portfolio men istället för att samla dokumentation i en pärm har varje barn en egen brevlåda där de samlar det material som de vill spara. Det kan vara teckningar, skapande föremål, brev, bilder osv. Detta används sedan som ett underlag inför tillexempel samtal med vårdnadshavarna, Vidare ger förskolan ut en bok i slutet på varje läsår. Där beskriver de det arbete/projekt som pågått under året och de lärandeprocesser som barnen varit delaktiga i.


Jag berättar vidare om vårt arbete på Stockrosen med att utveckla gården. Jag berättar om vår vision om en likvärdig miljö, ute som inne, och som vi delar med Aurora. Vi konstaterar båda två att utmaningen i ett sådant arbete är tiden men det kan också vara svårt att få tag i material. A tycker att det låter väldigt intressant och föreslår att vi ska byta mailadresser. På så vis kan hon följa vårt arbete och vi kan följa deras och utbyta idéer. Innan vi skiljs åt får hon min mailadress. Det ska bli kul att hålla kontakten och se hur vi kan samarbeta i framtiden :-)