Efter en tågresa som skulle ta 4 timmar men som tog 6 timmar kom vi äntligen fram till Kampot. En pittoresk stad i södra Kambodja. Här är husen byggda i samma stil som kinesiska småbutiker och påminner om fransk kolonial tid. Kambodja var dock aldrig en fransk koloni men stod under franskt beskydd.

Här är det lugn och ro som gäller. Även om vägen längst med floden är kantad av restauranger och barer så är tempot väldigt lugnt. De flesta butiker och en del restauranger stänger redan kl 21.

Vi hade sagt från början att vi skulle stanna här i två dagar och sedan åka vidare ner till någon av öarna, tex Koh Rong. Men vi trivdes så bra här att vi stannade några dagar till. Öarna får vänta till nästa resa vi gör till Kambodja. Och vem behöver strandliv när floden finns runt hörnet? ;-)

Kampot är den stad där vi har sett flest västerländska turister. Det är också här många västerlänningar väljer att slå sig ner. De flesta restauranger, hostels och barer ägs av fransmän, danskar, svenskar, amerikanare osv.. överallt ser vi marker och/eller hus som är till salu. Kampot känns som en stad som växer och här har man stora planer för framtiden. Bland annat ska man bygga en helt ny hamn som gör det lättare att nå staden via floden.

Maten i Kampot har varit den bästa vi ätit hittills. Den bästa västerländska ska det då tilläggas.

När det handlar om khmer mat har det nästan varit svårt att hitta. Det är inte som i Vietnam där maten trillar in i knät utan här får man leta efter bra restauranger med mer traditionella rätter. Jag ser då fram emot att få äta en riktigt bra Amok.


Vad har vi gjort mer i Kampot? Vi har åkt upp för Bokor Hill och tittat på ett övergivet, snart restaurerat, franskt hotell. Vi har besökt "the secret lake" som inte är så hemlig längre :-) och vi har åkt båt och tittat på solnedgången. Vi har också tagit en tur ner till Kep, en liten kustby ca 30 min från Kampot. Här kan man bada i havet då det finns en liten strand men framförallt åker man hit för att äta krabba.

Fem dagar i Kampot gick snabbt men vi är glada att vi åkte hit. Snart åker vi vidare till Siem Reap.