Hej!

Nu var det nästan en vecka sedan jag uppdaterade mig och mycket har hänt sedan dess.

Efter att 5 dagar i Kampot var det dags för oss att resa vidare. Vi tog bussen tillbaka till Phnom Phen och därifrån åkte vi båt till Siem Reap. Båtfärden var mycket fin. Längst med floden åkte vi förbi små fiskesamhällen och flytande byar. Många var ute med sina longtail båtar och la ut nät.

Efter några timmar på floden (resan tog 6 tim) kom vi ut på sjön Ton le sap. Det var som att åka båt på öppet hav. Inget land i sikte!

Båten vi åkte med var dock inte den säkraste. Inga flytvästar, inga räddningsbåtar och inga nödutgångar. Det var tur att vi kunde sitta på taket hela resan. Annars hade jag nog inte följt med.

Väl framme i den lilla, lilla hamnen tog vi en tuk tuk in till Siem Reap.

Siem var en stad som vi båda tyckte om väldigt mycket. Den är annorlunda mot Phnom Phen genom att tempot är lugnare. Många åker hit för att spendera en eller flera dagar i Angkor wat (det största tempelområdet i världen) och det lockar många backpackers. Vi spenderade en heldag på tempelområdet. Det var otroligt vackert.

Innan vårt besök i Siem Reap hade vi kommit i kontakt med en tuk tuk förare via Facebook, han hette Kim Lean. När vi sedan besökte Angkor wat åkte vi tuk tuk med hans bror men vi fick träffa Kim när vi tog en paus i vårt tempelbesök. Kim Lean är tuk tuk förare på heltid. Alla pengar som han får in går till att försörja familjen och att driva en skola. Kim hyr en lokal där han har startat en skola för de barn som inte har råd att gå i skolan eller för de barn som inte har fått gå i skolan tidigare för sina vårdnadshavare. Ofta handlar det om flickor där familjerna inte förstår varför en utbildning är bra, deras dotter ska ju gifta sig och skaffa barn. Skolan har både lärare och volontärer anställda. Läs gärna mer om hans skola på Facebook: New dreams cambodia child.

Kim ville att vi skulle komma hem till honom på kvällen och besöka hans skola. Det ville vi såklart men framåt kvällen kände vi att tiden inte räckte till. Vi skulle flyga till Phuket, Thailand, dagen efter och hade inget bokat eller förberett. Vi fick avböja men åker vi till Kambodja igen i framtiden så åker vi gärna dit och gör ett besök.