Hej alla!

Har inte kunnat uppdatera bloggen på ett par dagar på grund av dåligt Wi-Fi men nu ska det nog fungera.

Vi är nu framme på ön phu quoc. Det tog oss tre dagar att åka från Saigon genom Mekong deltat hit. Men det var det värt för vägen hit är väldigt vacker.

Första stoppet gjorde vi i Ben Tre. En province ca 4 tim på scooter söder ut från Saigon. Ben tre kallas för "the land of coconut" eftersom det är här ca 30 % av landets odling av kokosnötter sker. Av kokosnötterna gör man kokosolja, kokosmjölk, tvålar, kokosmjöl, gödsel, de bygger hus och tak av kokosträden, eldar och mycket mer.

Här i Ben tre bodde vi på ett homestay. Det är det bästa sättet att bo på om man vill uppleva och ta del av lokalbefolkningens sätt att leva. Här bor vi enkelt men det är väldigt givande att få bo hemma hos en familj och få ta del av deras vardag.

Till kvällsmat blev vi bjudna på Elefantöra. En fisk som odlas och äts i Mekong deltat. Den ser kanske inte så aptitlig ut men den var ganska god. Detta blev vår nyårsmiddag.

Nyår ute i deltat firades men det var en lugn stämning. Karaoke är oerhört populärt i Vietnam och vi kunde höra det från flera olika håll under kvällen. Vår värd berättar att förr i tiden fick man åka in till stan för att sjunga Karaoke. Nu har priset på karaokemaskiner gått ner så nu har flera i området köpt hem. Det är mycket populärt eftersom sången spelar stor roll i den vietnamesiska kulturen. "Vi sjunger när vi arbetar, när vi firar födelsedagar, bröllop. Vi sjunger när vi vill roa oss" talar vår värd om för oss. Men det är bara tillåtet att sjunga Karaoke hemma fram till kl 23. Sen måste det vara tyst av respekt för de som ska arbeta dagen efter. Undantag görs endast vid bröllop.

Mycket riktigt. Kl 23 var det tyst. Vid tolvslaget hördes bara ljudet av insekter och någon skällande hund.