I förra veckan bestämde vi oss för att åka till Vung tau. En stad 3 timmar söder ut från Saigon. Hit åker många Saigonbor på helgen för att koppla av efter en veckas arbete. Det är också hit många australiensare kommer för att semestra eller för att pensionera sig.

Vägen till Vung tau är bra men trafiken är svår. Vi kände oss rätt sårbara när vi trängdes med tunga långtradare och bussar. Men fram kom vi!


Vung tau kantas av en lång strand på östra sidan. Stranden är full med parasoller och solstolar. Det är inte den finaste stranden och vågorna är rätt höga men det svalkar gott i värmen att ta sig ett dopp. Vidare finns här en massa hotell och flera skaldjurs-restauranger. På fredagskvällen när vi sitter i en bar träffar vi på lokalbon Anh. Anh är född i staden och bor och arbetar här. Något med lastfartyg och containrar kunde jag förstå. Han berättar att han studerade och arbetade i Saigon i några år men bestämde sig för att flytta hem igen. Han tycker inte om trafiken i Saigon. Det är mycket lugnare här, menar Anh. Det enda som är bättre i Saigon är sjukvården. Anh berättar att han alltid tar sin dotter till storstan för hennes kontroller, likt bvc kontroller vi har hemma.

Senare den kvällen tar Anh med oss till ett av sina favoritställen för nattamat. Där bjuder han oss på en god nudelsoppa. Innan vi skiljs åt bestämmer vi att vi ska ses och äta frukost tillsammans nästa morgon.


Till frukost äter vi en typisk vietnamesisk frukost. Särskilt vanlig är rätten i Vung Tau. Den heter banh khot och består av räkor på friterade rispannkakor som du lindar in i ett salladsblad och doppar i fisksås med papaya. Så gott!! När vi sitter där och småpratar berättar Anh lite om förskolan som hans dotter går i. Hon är 3 år och går i vietnamesisk förskola. Förskolan är öppen varje dag, utom söndagar. Idag är det lördag och Anh har varit uppe tidigt och lämnat sin dotter. Idag ska de ha julfest på förskolan berättar Anh. Då kommer tomten och delar ut julklappar. Personalen har tidigare frågat barnen vad de önskar sig av tomten. De gör en lista över barnens önskningar, vårdnadshavarna köper julklappen, lämnar till förskolan och så kommer tomten och delar ut.

Anh är också glad över att förskolan har anställt två utländska pedagoger. En pedagog från Filippinerna och en från USA. De undervisar barnen i engelska och det är bra tycker Anh.

Efter frukosten tar Anh oss vidare till en utsiktsplats där vi får en fin vy över staden.

Sedan är det dags att skiljas åt. Vi ska ner till stranden och bada och Anh ska åka till ett bröllop. Vi byter kontaktuppgifter och åker åt olika håll.


Efter 1 timme eller 2 nere på stranden bestämmer vi oss för att åka tillbaka till Saigon. Vi hade gärna stannat en natt till i Vung Tau då vi blev väldigt förtjusta i stan men vi blir varnade för en cyklon som ska komma in över kusten. Bättre ta det säkra före det osäkra så vi packar ihop oss och åker "hem". Men vi kommer tillbaka!