Äntligen Melbourne.. eller äntligen Australien :-) Jag har länge drömt om att åka hit så därför känns det extra spännande att vara här.

Flygresan från Kuala Lumpur till Melbourne var lång och jag hade svårt att sova på flyget. Trots att flygresan tog över 7 tim bjöds det inte på någon underhållning, mat och dryck kostade pengar och det var trångt mellan sätena. Det fanns inte mycket att göra annat än att försöka sova.

Tidigt på fredag morgon landade vi i Melbourne. Det gick väldigt snabbt att gå igenom passkontrollen och när vi kom ut genom dörrarna möttes vi upp av Solvig och Mark. De är vänner till familjen och det är hos dem vi bor under vår tid här i Melbourne.

Solvig och Mark bor i Hurstbridge. En liten förort, ca 1 tim med tåg från centrala Melbourne.

Hurstbridge är underbart. Känslan man får är att det är en liten by mitt ute i den Viktorianska landsbygden. Många av husen i byn är gamla träbungalows med verandor som får en att tänka på norra Kalifornien. Här finns bageri, slaktare, en liten närbutik, apotek och några restauranger och caféer. När vi sitter på Solvig och Marks veranda kan vi både se och höra kakaduor som sitter i träden. En possum smyger omkring på staketet varje kväll och när vi är ute och åker bil sena eftermiddagar ser vi kängurur som samlas och äter gräs. Omgivningarna runt Hurstbridge består av ett vackert kuperat landskap och flera vingårdar.


Första helgen hos Mark och Solvig besökte vi några av vingårdarna som ligger i närheten och på kvällarna grillade vi ute på deras veranda. Trots att vi rest runt i Asien i 8 veckor blev både jag och Patrik jetlagd när vi kom hit. Det är större avstånd mellan Malaysia och Australien än man tror och ca 4 timmars tidsskillnad. Trots att vi varit här i 6 dagar nu får vi fortfarande ställa klockan på morgnarna. Annars sover vi för länge.

Först efter helgen kände vi oss pigga nog att åka in till Melbourne.

Första dagen i centrala Melbourne åkte vi spårvagn genom centrum, mest för att orientera oss och få en känsla för stan. Vi besökte botaniska trädgården (som var enorm) och strosade rundor på gatorna. Melbourne består av äldre röda tegelhus, som påminner om de engelska viktorianska husen, och moderna skyskrapor och nybyggen. Mixen påminner mycket om London tycker jag. Spårvagnar rullar på gatorna och överallt finns restauranger och pubar som erbjuder craftbeer och mat från hela världen. Melbourne är känt som Australiens gourmet stad!


Andra gången vi åkte in till stan tog vi spårvagnen ner till St Kilda. Här ligger en av Melbournes mest populära stränder. En gång i tiden var St Kilda ett så kallat "red light district" men idag är det ett trendigt område fullt med barer, restauranger och shopping. Här åt Patrik en Parma (en schnitzel med olika pålägg som påminner om en pizza) och vi letade efter pingviner bland klipporna (vi såg en liten).

Vi tyckte mycket om St Kilda så vi spenderade nästan hela dagen vid stranden.


Nästa utflykt sker redan ikväll. Då ska vi lämna Hurstbridge och åka ner till Angelsea. Därifrån ska vi ta oss ut på the great ocean road. Det ser jag mycket fram emot :-)