Dag 1. Fredagen den 23/2 packade vi bilen och gjorde oss redo för en campingtur längst med Great Ocean Road. Till min mans stora förtjusning fick vi låna Marks Toyota Hilux. In med tält, bord, stolar, gaskök, kylbox, luftmadrass, ja allt du kan tänka dig. Sedan var vi iväg.

Vårt första stopp gjorde vi i Angelsea. En liten ort precis i början av Great Ocean Road. Angelsea är inte stort. Här finns några småbutiker, ett bageri och 1-2 caféer. På ena sidan är orten omringad av berg där flera villor och semesterbostäder sticker upp längst med sluttningarna. På andra sidan finns havet och en bred strand. Inte långt från stranden ligger campingen och där slog vi läger första natten.

Djurlivet gör sig synligt titt som tätt här i Victoria och så även på campingen. Det dröjde inte länge förens vi fick sällskap av ett gäng kakaduor som började gräva i marken bredvid vårt tält.

Den här kvällen var också en av de mest stjärnklara på resan och vi kunde se Vintergatan så tydligt. Det var en vacker kväll.


Dag 2. Vi lämnade Angelsea tidigt på morgonen och åkte ut på Great Ocean Road. Vägen slingrar sig som en serpentin längst med bergsväggar och kullar och havet är alldeles intill.

Det är en otroligt vacker väg. Great Ocean Road byggdes av 3000 soldater som återvände till Australien när första världskriget tog slut. De byggde den helt för hand med spadar.

Eftersom vägen är så slingrig så tar det också tid att åka den. Vi pausade flera gånger för att fotografera eller för att gå ner till de stränder som dyker upp lite då och då. Överallt finns fina "view points".

Efter ca 4 tim i bilen stannade vi i Wye River. Här bestämde vi oss för att övernatta. Wye River är mycket mindre än Angelsea men de båda orterna liknar varandra med hus som kantar bergsluttningarna och havet som ligger alldeles intill. I Wye River finns en camping, ett cafe, en liten närbutik och ett hotell. Stranden är liten men en bit ut i havet blir det ofta fina vågor vilket lockar surfare hit.

Vad gäller djurlivet så fick vi på campingen sällskap av två koalor som satt i varsitt träd precis bredvid vårt tält.

Hur söt får man vara???


Dag 3. Vi fortsatte vår biltur längst med Great Ocean Road och gjorde några stopp längst vägen. Bland annat stannade vi till i Kenneth River och såg fler koalor. Vi gick en promenad i regnskog, kallas Maits rest, och vi åt en mycket god fish and chips i samhället Apollo bay. Framåt sena eftermiddagen var vi framme i Port Campbell. Likt de övriga ställena vi övernattat på är Port Campbell en liten ort med en liten strand omgiven av mindre kullar. Utbudet av restauranger och butiker är större här men det är fortfarande inte ett stort samhälle. Här i Port Campbell var det också väldigt kallt. När vi checkat in på campingen bestämde vi oss för att gå in till byn och besöka hotellet. Jag fick ta på mig långbyxor och jacka. Under kvällen sjönk temperaturen till 12 grader. Den natten var det kyligt i tältet :-)

Nästa morgon var solen framme och temperaturen började sakta stiga igen. Vi gjorde frukost och packade ihop oss. En av de stora sevärdigheterna när man åker Great Ocean Road är de 12 apostlarna. Det är jättelika kalkstensformationer ute i havet. Förr var det 12 stycken men idag finns bara 8 kvar. Hit åkte vi efter att vi checkat ut.