När vi lämnade Hanoi på förmiddagen började det regna. Vi hade haft tur med vädret fram tills nu då vi fick stanna till under en bro och vänta ut det värsta innan vi kunde åka vidare. Vårt första stopp utanför Hanoi blev i Mai Chau, en liten by belägen i en dalgång med höga, frodiga berg runt omkring. I dess omgivningar breder ett landskap av risfält ut sig. En stor del av befolkningen som lever här tillhör en minoritet av Thai och Hmong.

Husen består av stylthus. Vilket är väldigt vanligt i norra Vietnam, inte bara i Mai Chau. Man bygger husen på styltor för att skydda sig mot översvämningar och farliga djur.

I Mai Chau checkade vi in på ett hostel/homestay och vi var inte ensamma. Vi delade rum med amerikanare, engelsmän och schweizare. Samtliga var ute på motorcykeltur precis som oss. På kvällen utbytte vi erfarenheter och tips på ställen att åka och besöka. Det bjöds också på en traditionell dansföreställning.

Nästa dag åkte vi vidare längre söder ut, ner till Pu Luong. Resan hit var inte lika lång som från Hanoi till Mai Chau men tog lika lång tid. Vägen slingrade sig mellan bergen och vi gjorde flera stopp för att fotografera den vackra omgivningen.

Pu Luong är en naturpark. Hit åker man för att vandra i vacker natur. Det finns ett resort annars är det homestay som gäller. Efter en resa på 4 timmar kom vi till en liten by där vi bestämde oss för att stanna över natten. Vi bodde hemma hos en underbar familj. De pratade ingen engelska och dålig internetkoppling gjorde det omöjligt att använda Google translate men med hjälp av kroppsspråk gick det bra ändå. Framåt kvällen gick vi en promenad längst med risfälten tillsammans med den äldre mannen i familjen. Det visade sig att han kände till några svenska personligheter. Zlatan (såklart!) Henke Larsson och Olof Palme.

(bilden är tagen under vår kvällspromenad)

Efter promenaden blev vi inbjudna hos familjens granne som bjöd på te.

Här i Pu Luong bodde vi ensamma på vårt homestay. Vi träffade på en och annan turist som gick på vandring. De flesta bodde på resortet. Pu Luong var en mycket fridfull plats och jag hade en av mina bästa nätter här. Jag sov med andra ord djupt som en stock :-)